Áñ÷éêÞ ×Üñôçò ÐëïÞãçóçò ÁíáæÞôçóç
 
. ,

 

Ι. ΕισαγωγÞ: σýντομο ιστορικü της αυθαßρετης δüμησης στην ΕλλÜδα

Στην ΕλλÜδα, ιστορικÜ, ο μεγαλýτερος και σοβαρüτερος παρÜγοντας της υποβÜθμισης του περιβÜλλοντος, του αστικοý και περαστικοý τοπßου, εßναι η Üναρχη υπερδüμηση. Το φαινüμενο των αυθαιρÝτων κατασκευþν που εξυπηρετοýν την ανÜγκη αυτü-στÝγασης μεγÜλων στρωμÜτων του πληθυσμοý Ýχει τις απαρχÝς του στη σýσταση του νεοελληνικοý ΚρÜτους. Αφοý η επßσημη κεντρικÞ διοßκηση αδυνατεß να συντÜξει ολοκληρωμÝνο σχÝδιο οικιστικÞς ανÜπτυξης της χþρας, δßπλα στα πρþτα σχÝδια πüλεων, συναντÜμε ολüκληρους αυθαßρετους οικισμοýς που θα πολλαπλασιαστοýν με την Ýλευση και την εγκατÜσταση 1.000.000 και πλÝον Μικρασιατþν προσφýγων κÜτω απü τις τραγικÝς και επεßγουσες συνθÞκες που θα δημιουργÞσει η εθνικÞ καταστροφÞ του 1922. Με την εφεýρεση της «αντιπαροχÞς» και την πολιτικÞ της «οριζοντßου ιδιοκτησßας», το ελληνικü μετεμφυλιακü ΚρÜτος ευλογεß επß τρεις δεκαετßες, απü το ’50 Ýως το ’70, τα μεγÜλα εσωτερικÜ μεταναστευτικÜ ρεýματα προς τα αστικÜ κÝντρα, την ερÞμωση της υπαßθρου, τον αφανισμü νεοκλασικþν πüλεων και οικισμþν εξαιρετικÞς ομορφιÜς. Στις εχθρικÝς συνθÞκες διαβßωσης της εποχÞς, ηανÜγκη της επιβßωσης των μικρþν και μεσαßων πολυπληθþν στρωμÜτων του πληθυσμοý θÝτει σε δεýτερη μοßρα χωροταξικοýς και πολεοδομικοýς κανüνες, λαúκÞ, αρχιτεκτονικÞ και αισθητικÞ παρÜδοση.

Απü τη δεκαετßα του ’70 και Ýπειτα, üσο αυξÜνεται το βιοτικü επßπεδο των μεσαßων στρωμÜτων, η ανασφÜλεια των προηγοýμενων δεκαετιþν αντικαθßσταται απü το δικαßωμα συμμετοχÞς στην απüλαυση των αγαθþν και τη βιασýνη που αυτü συνεπÜγεται. ΚÜθε ¸λληνας μπορεß να πραγματοποιÞσει το üνειρο της δεýτερης παραθεριστικÞς κατοικßας. Με την ανοχÞ του ΚρÜτους στη δημιουργßα κυκλωμÜτων συναλλαγÞς μεταξý πολιτþν, μηχανικþν και Πολεοδομιþν, η ΕλλÜδα γεμßζει με παραθεριστικÝς κατοικßες αμφßβολης αισθητικÞς αξßας, αταßριαστες στο περιβÜλλον, που καταλαμβÜνουν ραγδαßα τον τελευταßο ελεýθερο χþρο κÜθε γüνιμου περι-αστικοý και παρÜκτιου τοπßου. Η τελευταßα γενιÜ των αυθαιρÝτων ξεπηδÜ μÝσα απü τις πυρκαγιÝς της ΑττικÞς üπου υπερπολυτελÞ κτßσματα κατασκευÜζονται προς επßδειξη νÝο-πλουτισμοý.

Οι απüπειρες θÝσπισης κανüνων για τον περιορισμü της αυθαßρετης δüμησης - και αναφÝρομαι στους νüμους 1337/1983 και 3212/2003 - παρÜ τις επιμÝρους σημαντικÝς τομÝς που επιφÝρουν, δεν κατορθþνουν να θÝσουν τÝλος στο φαινüμενο των αυθαιρÝτων που, σÞμερα, υπολογßζονται σε 1.000.000 πανελλαδικÜ.


ΙΙ. Στüχοι και βασικÜ σημεßα της ρýθμισης περß αυθαιρÝτων κατασκευþν
Η ρýθμιση που προτεßνουμε αποτελεß μÝρος μιας νÝας συνολικÞς προσÝγγισης για τη θωρÜκιση του περιβÜλλοντος και τον περιορισμü της Üναρχης υπερδüμησης στην ΕλλÜδα και συμπληρþνει το ΝÝο τρüπο Ýκδοσης οικοδομικþν αδειþν, το νÝο ΓΟΚ και τη θεσμοθÝτηση βασικþν μορφολογικþν αρχιτεκτονικþν κανüνων δüμησης.

Κεντρικüς σκοπüς και επιμÝρους στüχοι
Α. Κεντρικüς σκοπüς : ΟριστικÞ διευθÝτηση ενüς χρüνιου περιβαλλοντικοý, οικονομικοý και κοινωνικοý προβλÞματος που δεν επιλýθηκε επειδÞ κÜθε προσπÜθεια ρýθμισης, απü το 1983 μÝχρι σÞμερα, εßχε μüνο οικονομικü-εισπρακτικü χαρακτÞρα και ΔΕΝ μερßμνησε για περιβαλλοντικÜ-πολεοδομικÜ θÝματα.

Β. ΕπιμÝρους στüχοι:
•     Επßτευξη Περιβαλλοντικοý και Πολεοδομικοý Ισοζυγßου,
•     ¸μπρακτη εφαρμογÞ της ισüτητας των πολιτþν και της μη-επιβρÜβευσης της αυθαιρεσßας και της παραβατικüτητας.

Κüκκινη γραμμÞ στην αυθαßρετη δüμηση
α. Διαχωρισμüς των αυθαιρÝτων σε αυτÜ που βρßσκονται σε ευαßσθητες περιοχÝς και σε αυτÜ που μποροýν να τακτοποιηθοýν : εξαιροýνται και εßναι Üμεσα κατεδαφιστÝες οι κατασκευÝς που προκαλοýν ανεπανüρθωτη περιβαλλοντικÞ βλÜβη (μÝσα σε δÜση, σε ρÝματα, στον αιγιαλü, σε αρχαιολογικοýς χþρους κ.λ.π)
β. Απü 1/1/2012, απαγορεýεται και εßναι απολýτως Üκυρη η μεταβßβαση Þ η σýσταση εμπρÜγματου δικαιþματος σε ακßνητο χωρßς την υπεýθυνη δÞλωση του ιδιοκτÞτη και τη δÞλωση μηχανικοý που θα βεβαιþνει üτι δεν υπÜρχει αυθαßρετη κατασκευÞ στο ακßνητο και δεν Ýχουν εγκατασταθεß χρÞσεις χωρßς Üδεια
γ. Ψευδεßς Þ ανακριβεßς βεβαιþσεις απü üσους εμπλÝκονται σε μια δικαιοπραξßα (συμβολαιογρÜφοι, δικηγüροι, μεσßτες, υποθηκοφýλακες κ.λ.π) επισýρουν αυστηρÝς ποινÝς. Για τους μηχανικοýς προβλÝπεται μÝχρι και αφαßρεση της Üδειας Üσκησης επαγγÝλματος απü το αρμüδιο πειθαρχικü üργανο του Τεχνικοý Επιμελητηρßου ΕλλÜδος

ΔιÜθεση των χρηματικþν ποσþν που εισπρÜττονται απü το ενιαßο ειδικü πρüστιμο
• Το ενιαßο ειδικü πρüστιμο αποδßδεται υπÝρ του ΠρÜσινου Ταμεßου και κατατßθεται σε ειδικü κωδικü που ονομÜζεται «Περιβαλλοντικü Ισοζýγιο»,
• Διατßθεται, στο πλαßσιο των στüχων και των αρχþν του Μεσοπρüθεσμοý Πλαισßου ΔημοσιονομικÞς ΣτρατηγικÞς, για :

  •     την κατεδÜφιση αυθαιρÝτων,
  •     την εξισορρüπηση του ελλεßμματος γης
  •     την αýξηση των κοινüχρηστων και ελεýθερων χþρων στους Ο.Τ.Α.


ΕιδικÞ Υπηρεσßα Κατεδαφßσεων

  • ΥπÜγεται απευθεßας στο Γενικü ΕπιθεωρητÞ της ΕιδικÞς Υπηρεσßας Επιθεωρητþν ΠεριβÜλλοντος (ΕΥΕΠ)
  • ¸χει τις εξÞς αρμοδιüτητες :
    α) τον εντοπισμü και τον Ýλεγχο αυθαßρετων επεμβÜσεων και κατασκευþν
    β) την Ýκδοση και την εκτÝλεση πρÜξεων καθαßρεσης και κατεδÜφισης
    γ) τη μÝριμνα για την ορθÞ διÜθεση των οικοδομικþν αποβλÞτων (μπÜζων) και την αποκατÜσταση
  • Εκτελεß τα πρωτüκολλα κατεδÜφισης με δικÜ της μηχανικÜ μÝσα Þ με μÝσα ιδιωτικþν επιχειρÞσεων μετÜ απü σýναψη σχετικþν συμβÜσεων.
  • ΕÜν οι ιδιωτικÝς επιχειρÞσεις αρνηθοýν να συνÜψουν συμβÜσεις, η ΕΥΕΚΑ ενημερþνει τις οικεßες ΑστυνομικÝς ΑρχÝς, οι οποßες και θα αναλαμβÜνουν την κßνηση της διαδικασßας πολιτικÞς επιστρÜτευσης (ν.δ. 17/1974).
  • Η ΕΥΕΚΑ συνεργÜζεται με τον ΟΚΧΕ και την εταιρεßα «Κτηματολüγιο Α.Ε.» για την ανÜθεση τηλεπισκüπησης της χþρας - η οποßα διενεργεßται Ýως τις 31/8/2011 - για πληρÝστερο εντοπισμü αυθαßρετων επεμβÜσεων και κατασκευþν.